Devore Yıkama
Devore Yıkama
Devore Yıkama lif karışımından meydana gelmiş kumaşlarda liflerden birinin yakılarak yakılan kısmın şeffaf bir görünüm almasıyla elde edilen baskı yönteminin yıkanması olarak söylemek mümkün olmaktadır. Genellikle perdelik ve şeffaf görünümlü bayan tişörtleriyle abiye kumaşlara uygulandığı için Devore Yıkama bu ürünlerin üzerinde yapılmaktadır.
Yaygın olarak devore baskı uygulanan karışımlar polyester ve pamuk karışımlardan Devore Yıkama işlemi uygulanmaktadır. Devore baskıdan beklenen sonucun alınabilmesi için % 50 polyester % 50 pamuk karışımı olan ürünlerin Devore Yıkamagerçekleşmektedir. Selüloz liflerine yüksek konsantrasyonda asit emilimi yapılarak bu liflerin yakılması daha sonra da kumaştan uzaklaştırıldıktan sonra ki elde edilen kumaşın yıkanmasın Devore Yıkama denilmektedir. Karışımda bulunana polyester lifler yok denilecek kadar az etkileneceği için Devore Yıkama işleminde de herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Desen biçiminde kumaşın üzerinden eksilen pamuk liflerinden dolayı desenin olduğu yerler boşladığı zaman devore baskı yıkanmış olur. Verilen desen kadar şeffaf bir bölge oluştuğu için Devore Yıkama da kolayca gerçekleşmektedir. Devore baskının diğer bir adı da yakma baskısı olduğu için yıkama sistemi de farklı olduğunu söylemek gerekir. Uygulamanın yakmayla yapılmasından dolayı bu isimle anıldığı için yıkama sistemi asla klasik yöntemler ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Baskı yapmak üzere mamul baskı masasına sabitlenir ve baskı şablonu üzerine yerleştirilerek hazırlanan baskı patı pat garaj alanına dökülen işleme devore işlemi denilmektedir. Rakle yardımıyla baskı gerçekleştiği için farklı bir uygulama ortaya çıkmaktadır. Baskı tamamlandıktan sonra basılmış mamul fiske makinesinde 120 °C’de kurutularak elde edilen işlem devore işlemi özel bir işlem olduğundan dolayı yıkama işlemi de devore sistemiyle yapılması gerekmektedir. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra kumaş üzerindeki pamuk liflerinin yakılması ile devore uygulaması gerçekleşmektedir.
Basılıp kurutulan mamulün üzerindeki pamuk liflerinin fikse makinesinde 170 ila 180 derecede yakılmasıyla birlikte devore uygulaması gerçekleşir. Kumaş üzerindeki pamuk liflerinin yanması baskı patında yer alan asit yardımıyla ve yüksek ısının tesiriyle işlem kolaylaşacağı için, Devore Yıkama işlemleri de uygulaması normale göre çok daha kolay olacaktır.