Yağlı Yıkama
Yağlı Yıkama
Yağlı Yıkama kirli olan eşyayı eritkenlere sokarak kir ve lekelerden kurtarma aşınmaya ve mikropların üremesine uygun olmayan ortam yaratmaya hizmet eder. Yağlı Yıkama bedensel temizliğin yanı sıra temiz giyinme ve temiz eşya kullanılması da sağlıklı bir yaşamın gereğidir. Temiz giyinmek için temiz çamaşırlara ihtiyaç vardır. Bu bakımdan çamaşır hijyeninin sağlanması çamaşırların uygun yöntemlerle yıkanması ile gerçekleşir.
Yağlı Yıkama çamaşırları makinede yıkayabilmek için ise çamaşır makinesi ve çamaşır deterjanını makineye koyabilmek için gerekli çeşitli ölçekler ve bazı çamaşırların makinede zarar görmemesini sağlayan torbalar gibi araçlara ihtiyaç vardır. Yağlı Yıkama su kalitesi deterjan seçimi ve dozajlarının belirlenmesindeki en önemli faktördür. Su kalitesi iyi olmayan sularla yapılan yıkama başarılı sonuç vermez. Çamaşırın üzerinde kireç tabakası oluşturacağından çamaşırın grileşmesine neden olur. Suyun kalitesi suda bulunan alkalilerin çeşitleri ve bulunuş şekilleri ile belirlenmektedir.
Suyun sertlik derecesi yüksek ise kimyasal ve mekanik yollarla sertliğinin giderilmesi gerekir. Yağlı Yıkama çamaşır yıkama işlemi için kullanılacak yıkama maddesinin ne olduğu ve ne miktarda kullanılacağı belirlenir. Yağlı Yıkama çamaşırları yıkamada kullanılacak su ile ilgili önemli bir özellik de suyun ısısıdır. Suyun ısısı; kumaşın cinsine kirin cinsine ve yoğunluğuna göre ayarlanmalıdır. Bu ısıda sabun ve deterjan daha kolay çözülür kirler kumaşın gözeneklerinden daha kolay ayrılıp suya karışır. Ayrıca yağlı kirler kolay çözülür ve bir kısım mikroorganizmalar da ölür.
İpek yün ve sentetikler ılık suda yıkanmalıdır. Yünlüler için 300C ipekliler için 350C ve sentetiklerin çoğu 300C uygun yıkama sıcaklığıdır. Ön yıkama veya ıslatma suyunun ısısı yıkama suyunun ısısından daha düşük olmalıdır. Durulamada kullanılacak suyun ısısı da önemlidir. Böylece durulama suyu çamaşırlardaki sabun ve deterjanı kolayca bünyesine alır. Son durulama suyunun ısısı da daha düşük olmalıdır.